Блог

  • Cад
  • Город
  • Дім
  • Ландшафт
  • Препарати
Догляд за лавандою

Догляд за лавандою

Лаванда – це невибаглива рослина, проте, як і будь-яка рослина вона потребує правильного та вчасного догляду.

УДОБРЕННЯ

Весною під кущі лаванди потрібно внести азотні добрива, але під кожен кущ потрібно вносити не більше 5 л у відповідності до норм використання, що вказані на упаковці. Наступне підгодовування варто проводити через 2 тижні. Перед цвітінням, влітку, вносять двічі фосфорно-калійні добрива. Влітку потрібно провести декілька прополювань від бур’янів, але до того моменту, як кущі скинуть насіння. Після цього можна проводити вже і розпушування ґрунту.

ПОЛИВ

Лаванда – це рослина, яка любить вологий ґрунт. Але занадто часті поливи можуть призвести до гибелі та гниття кореневої системи, тому варто встановити власний режим поливу залежно від погодних умов, рекомендовано поливати, коли ґрунт зверху стає сухим та твердим. Оптимальна кількість поливів – раз в тиждень. Проте молоді рослини потребують зволоження частіше, а старші – рідше.

ОБРІЗАННЯ

Обрізання лаванди потрібно проводити поетапно:

  • Весною – обрізку проводять, коли земля добре прогріта та температура повітря більше 10 °С – це зазвичай в першій частині квітня, тому що крім температурного режиму рослині потрібен час, аби прокинутися та пустити нові паростки. В цей час варто прибрати пошкоджені та сухі гілки і замерзлі паростки. Обрізати слід трав’янисті пагони, орієнтовно 3 см вище від дерев’яної частини.
  • Літом – можна підстригати на початку цвітіння, в середині та коли кущ втрачає декоративний вигляд. Але її слід провести до кінця липня. Після цвітіння зрізаються всі квіти відразу, це орієнтовно 1/3 куща.
  • Осінню – краще підстригати лаванду після перших приморозків, стригти потрібно не кардинально, формуючи кущ у вигляді кулі та зрізаючи тільки бутони і зелені паростки. Важливо, якщо підстригти кущ занадто рано, наприклад, у вересні, то цим можна спровокувати ріст пагонів, котрі не встигнуть задерев’яніти до грудня.

УТЕПЛЕННЯ

На зиму лаванду потрібно вкривати. Можна вкривати ялиновим гіллям, а поверх нього класти нетканий покривний матеріал, але не плівку.

Дотримуйтесь всіх правил догляду та лаванда прикрасить не тільки ваш сад, а й подарує приємні аромати!

This site is registered on wpml.org as a development site.