Блог

  • Cад
  • Город
  • Дім
  • Ландшафт
  • Препарати
Догляд за смородиною після збору ягід

Догляд за смородиною після збору ягід

Збирання врожаю смородини ще не означає, що з цими кущами цього року покінчено. Слідує не менш важливий етап – підготовка рослини до зими. Радимо поставитися до цього серйозно і знайти час для декількох процедур, після яких ваша смородина стане сильнішою і можливо навіть смачнішою наступного року.

Обрізка смородини

Після збирання ягід смородинові кущі потребують санітарної обрізки. Спочатку обрізаються хворі, пошкоджені та старі пагони. Потім зверніть увагу на зайві прикореневі пагони і занадто низько розташовані гілки, які надають зайвої густоти. Насамкінець вкорочують сильні однорічні пагони – на 5-8 см. Така легкість спрямує всі сили кущів на закладку нових бруньок.

Деякі садівники також восени обривають листя у чорної смородини – особливо якщо вони хворі. У червоної смородини листя має опасти саме, інакше рослина зазнає стресу.

Полив кущів смородини

Після обрізання зайвих гілок полийте кущі свіжою теплою водою. Червоній смородині необхідні 1-2 відра, а чорній – 3-4. Наступний полив буде перед підготовкою до зимівлі.

 

Розпушування смородини

Кущі смородини не вимагають сильного розпушування – достатньо буде пройтися сапкою по поверхні ґрунту, видаляючи бур’яни. Але слід бути обережним, щоб не зачепити коріння рослини. Таке розпушування, до того ж, завадить шкідникам влаштувати гніздо у ґрунті до зими.

Підживлення кущів смородини

До кінця літа ґрунт кущів може бути сильно виснаженим, тому використовуються як мінеральні, так і органічні добрива.

Що використовувати для підживлення смородини? Можна приготувати наступну суміш: 1 ст.л. суперфосфату та сульфату калію у відрі води з 1 склянкою деревної золи. Одна така суміш виливається під кожен кущ.

Або, як варіант, можна придбати комплексні мінеральні добрива та не займатися домашніми рецептами.

Як органічне добриво можна використати універсальне швидкодіюче гранульоване органічне добриво Аргумін пролонгованої дії, виготовлене за унікальною технологією біоферментації компосту курячого посліду.

 

 

Смородина потребує регулярного догляду – і тепер ви точно знаєте, що слід зробити, щоб зберегти сили та красу ягідних кущів. Після всіх описаних процедур восени, до початку заморозків, очистіть ґрунт під кущами від листя та бур’янів. Підсипте свіжого ґрунту, щоб захистити коріння. А після перших морозів, коли сніг перестане танути, обв’яжіть кущі мотузкою по спіралі і укутайте мішковиною, рогожею чи спанбондом. Тоді ваші рослини точно будуть у безпеці.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.