Блог

  • Cад
  • Город
  • Дім
  • Ландшафт
  • Препарати
Посадка дерев восени: на що звернути увагу та яких правил слід дотримуватись

Посадка дерев восени: на що звернути увагу та яких правил слід дотримуватись

Коли найкраще висаджувати дерева – восени чи навесні? Таке питання виникає у багатьох любителів садівництва. Але однозначної відповіді немає, адже слід врахувати цілий спектр нюансів, які і стануть запорукою 100% приживання та успішного подальшого розвитку культури.

Оптимальні строки

Все залежить від регіону, типу ґрунту, виду рослини, оцінки подальших погодних умов. Найчастіше посадку проводять, починаючи із середини вересня та закінчують всі процеси до кінця жовтня. Для південних регіонів цей термін може бути подовженим до листопада.

Осінню посадку здійснюють щонайменше за 2-3 тижні до приходу стійких морозів. При цьому навіть 1-3-х тижнів буде достатньо, аби саджанець укорінився.  Дерева із горщиків адаптуються швидко, тоді як із відкритою кореневою системою – дещо довше.

Що саме можна садити в осінній період?

Ідеальними кандидатами стануть районовані для конкретної місцевості сорти плодових дерев. Зимостійкі сорти яблунь, груш, ягідні чагарники, шовковиця, деякі сорти слив, горіх. Навесні висаджують вишню, черешню, персики, абрикос, мигдаль та інші.

Як правильно посадити дерево?

Ключове правило – посадка молодого саджанця тільки по завершенню його вегетації, в період спокою, коли припиняється сокорух. Якщо на молодому дереві присутні листки – скоріш за все, він буде погано приживатися через втрату вологи листовою пластиною. Та в подальшому може засохнути, чи зовсім загинути. Отже, що за чим робити:

  • За 1-2 місяці до посадки (або хоча б за 14 днів) викопати яму глибиною та діаметром мінімум 40 см. Якщо коренева система саджанця буде більшою – відповідно збільшити габарити лунки. Верхній родючий шар зняти на накрити темною тканиною (він при посадці буде повернений назад у лунку). На дно ями засипати перегній гіркою.
  • Викопати саджанець, залишивши земляний ком на корінні, замотати його тканиною для того, аби коріння не пересихало. При посадці – впевнитись, що всі корінці в доброму стані. Контейнерні дерева можна садити способом перевалки.
  • В момент посадки розправити корені саджанця та присипати родючим шаром ґрунту, змішаним із органічними чи мінеральними добривами. Провести легке ущільнення. Прослідкувати, щоб коренева шийка злегка виглядала над субстратом.
  • За потреби – замульчувати, добре полити. Встановити дерев’яний кілок, як опору.

Посадка дерев восени – приємний та нетривалий процес, що за умов дотримання всіх правил дасть прекрасні результати у оновленні саду та вирощуванні здорової рослинної продукції

This site is registered on wpml.org as a development site.